zondag 3 oktober 2010

Oude schoolplaten

Oude geschiedenis schoolplaten
Aankomst der zeeuwsche schuitjes te Rotterdam (Prins Willem IV wordt stadhouder, 1747)
Tip:
Sinds kort is er een nieuwe website www.historywallcharts.eu, waar je wel 3700 geschiedenis schoolplaten kunt bekijken uit de periode 1830-1990. Dit zijn prachtige platen uit de collectie's van Denmark’s Paedagogiske Bibliothek (National Library of Education, Denemarken), Forschungsstelle: Schulwandbild, department of the University of Würzburg(Duitsland ) en het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam.
Je kunt in de database op 4 manieren zoeken: op tijd, plaats, thema en een algemene zoekknop als je een titel, of een deel van een titel weet.

 Dit is een afbeelding van de aankomst van de graaf van Leycester te Vlissingen (1585)





zondag 14 maart 2010

Huwelijksaankondigingen van Dirk Macaré, enige tijd baljuw van Middelburg

Brief van de maand maart 2010

‘Se staet my zeer wel aan’. Het huwelijk van D.H. Macaré en L.G.J. van Bercheyck
Dertig huwelijksaankondigingen van het bruidspaar Dirk Hendrik Macaré en Laurentia Geertruida Jacoba van Bercheyck zijn in een van de archiefdozen in The National Archives gevonden (zie het Sailing Letters Journaal II). Het aanstaande echtpaar brengt vanuit Demerary (in het huidige Guyana) familie en bekenden in Nederland op de hoogte van hun ondertrouw op 26 oktober 1780 en het voornemen om op 29 december in het huwelijk te treden. Het zijn kennisgevingen op luxe papier, gestuurd naar contacten uit de hogere kringen, voornamelijk in Zeeland, want zowel Dirk Hendrik Macaré als Laurentia van Bercheyck waren van gegoede komaf. Laurentia was een dochter van de commandeur van Demerary, Laurens Lodewijk van Bercheyk. De vader van Dirk Hendrik, Dirk Macaré (1706-1774) studeerde rechten in Leiden en werd in 1747 aangesteld als baljuw van Middelburg.
Door de niet bezorgde brieven is de familie waarschijnlijk lang onwetend gebleven over de beweegredenen rond het voorgenomen huwelijk. Dirk Hendrik, die ook rechten had gestudeerd, trad later in de voetsporen van zijn vader. Toen hij in 1785 was teruggekeerd naar Nederland, vervulde hij enige tijd de functie van baljuw van Middelburg. Hij overleed vrij jong op 36-jarige leeftijd, in 1792, en werd begraven te Serooskerke.  
Weer een interessante brief, wie meer wil lezen ga naar de website:
http://www.brievenalsbuit.nl/

zaterdag 27 februari 2010

Dropbox

 
Dropbox, dit is geen doos met dropjes!!
Nog steeds de smaak te pakken van de 23archiefdingen, het heeft me gestimuleerd om dingen uit te proberen! En volgens mij is dit een handig programmaatje om op iedere computer documenten en bestanden te kunnen delen met anderen en ook documenten waar je op verschillende computers aan werkt houden dezelfde opmaak,dit is met Google-docs niet altijd het geval!
Iedereen kan gratis een account aan maken met 2GB opslag. Te gebruiken met Windows, Mac en Linux.
Dropbox maakt het heel eenvoudig om bestanden te delen met al je computers en vrienden. Het werkt als een gewone folder die je kunt plaatsen ergens op je computer, zodra je een bestand in deze map stopt word hij direct geüpload. Deze bestanden kun je vervolgens weer delen met anderen die je eenvoudig kunt uitnodigen voor een bepaalde folder, wat erg handig kan zijn als je gezamenlijk aan een project werkt.
De bestanden zijn ook online toegankelijk door middel van een eenvoudig te gebruiken web interface die ook een galerij functie biedt om makkelijk en snel je foto’s te laten zien. En als je per ongeluk iets weg gooit kun je het altijd weer ongedaan maken, dus je bestanden zijn altijd veilig.https://www.dropbox.com/

dinsdag 16 februari 2010

Interessant bericht over Suriname;
Vanaf de 17e eeuw vormden Joden in Suriname lange tijd de grootste blanke bevolkingsgroep. De eerste groep Joden kwam uit Spanje en Portugal, maar Paramaribo trok vanaf de 18e eeuw ook honderden Asjkenazische (Hoogduitse) Joden, vooral uit Nederland.
http://www.refdag.nl/artikel/1460180/Fraaie+grafteksten+tussen+troep+in+Suriname.html
In de acquitten van de rekenkamer komen ook joden voor die als landverhuizer naar Suriname zijn vertrokken.

donderdag 11 februari 2010

Brieven als buit en Wikiscripta Neerlandica

Brieven als Buit en Wikiscripta Neerlandica

In januari 2009 kwam ik na wat zoeken naar informatie op de website van de Koninklijke Bibliotheek over de Sailing Letters, het project dat in 2004 op initiatief van de Koninklijke Bibliotheek is gestart om de bekendheid van de 38.000 Nederlandse brieven en documenten uit in het archief van het High Court of Admiralty die in The National Archives in Kew bij Londen bewaard worden, meer bekendheid te geven en ze toegankelijk te maken voor onderzoekers, ook een bericht tegen van een project Brieven als Buit van de Leidse Universiteit.
Mijn interesse was  meteen gewekt, zijn dit dezelfde brieven of zijn er nog meer buitgemaakt?
Het blijkt dus om dezelfde serie 38.000 brieven, buitgemaakt door Engelse kapers te gaan.
De Leidse hoogleraar Marijke van der Wal  heeft een deel van de brieven gefotografeerd en hoopt door een deel van deze brieven te analyseren meer inzicht te krijgen in het dagelijks taalgebruik in de 17e en 18e eeuw.
Om de onderzoekers die meewerken aan het project te ontlasten en voor hen zoveel mogelijk materiaal zo snel mogelijk beschikbaar te maken, is Wikiscripta Neerlandica in het leven geroepen. Wikiscripta Neerlandica is een transcriptieproject dat steunt op hulp van vrijwilligers.
En vrijwilligers die graag transcriberen kunnen ze altijd gebruiken, iedereen die warm loopt voor de brieven kan een nuttige bijdrage leveren, zeker als hij/zij ervaring heeft met oude handschriften.
Dat leek me leuk en spannend, allerlei persoonlijke brieven uit de 17e en 18e eeuw! Ik heb me dus opgegeven als vrijwilliger en krijg nu elke drie weken twee spannende brieven om te transcriberen.
De vrijwilligers krijgen elke drie weken foto's van twee brieven uit de sailing letters digitaal opgestuurd. Je maakt dan een eerste transcriptie en filtert enkele persoonsnamen en verwijzingen uit de brief. Het werk lever je digitaal in bij het project, waar het wordt nagekeken en opgenomen in het corpus.

Het is extra leuk als je dan een Zeeuwse brief krijgt en in het Surinameproject dezelfde namen tegenkomt.
Zo heb ik de onderzoekers ook al kunnen helpen met informatie over Zeeuwse personen die in vele andere brieven voorkomen, mede dankzij de personen database die we aan het maken zijn.
In oktober ben ik ook naar de workshop op de universiteit in Leiden geweest, met o.a. een lezing van de historicus dr. H.J. den Heijer over Kooplieden en kolonisten. Nederlanders in Afrika en Amerika tussen 1600 en 1800. Een leuke ervaring tussen studenten en andere wikiscripta vrijwilligers te zitten die ook zo enthousiast zijn om die oude letters te lezen.


Sinds kort is er zelfs een heus forum, hierbij kwam de ervaring met 23-archiefdingen goed van pas.
Voor wie ook interesse heeft of nog meer wil weten kijk op de link:
http://www.hum.leidenuniv.nl/onderzoek/brieven-als-buit/wikiscripta-neerlandica/wat-is-wikiscripta.html

vrijdag 29 januari 2010

#31 zet presentaties online met SlideShare

Even een proef SlideShare plaatsen, voor de cursus digitaliseren van cultureel erfgoed een simpele powerpointpresentatie gemaakt en deze even gebruikt.De instructie #31zet presentaties online met slideshare, op Poulus z'n blog te vinden! En het werkt nog ook.

zondag 24 januari 2010

# 24 BB Blijven Bloggen???

Heb zelf een punt toegevoegd aan de 23 archiefdingen. Blijven bloggen oftewel ik wil het lezen van de blogs van collega's niet missen!


Dan zeg ik: de meerwaarde van het lezen van een weblog is voor mij wel bewezen tijdens de cursus 23 archiefdingen, het stimuleert, verrast, verwondert, geeft lucht, is leerzaam en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus wat mij betreft is onze volgende opdracht blijven bloggen!!!!!

Gelezen in  Elsevier nr. 3: Digitale zelfmoord
Voor de mensen die spijt hebben van het aanmaken van profielen op Twitter, LinkedIn en Facebook, ga naar de site suicidemachine.org, dit schijnt een Web 2.0 zelf-moordmachine te zijn, alle online vriendschapsbandenen, foto's en berichten worden gewist,  wel erg tijdrovend maar live te volgen, je ziet dan je digitale vriendenvoorbijflitsen terwijl ze uit je profiel worden gewist.       

Een interessant nummer van Elsevier, ook een heel artikel over de
mobiele revolutie, kijk op
                     
Hier kun je het hele nummer lezen. Zeker de moeite!                                   



zondag 17 januari 2010

#23 Evalueer wat je in de afgelopen tijd hebt geleerd


                                                                                    from Thibodeau
De eindstreep gehaald !
Eigenlijk niet juist voor mijn gevoel, dit is pas het begin, ben nu een beetje bewust geworden waar we naar toe moeten in de archiefwereld en dat betekent niet dat ik klaar ben!
Tijdens deze cursus heb ik een heleboel leuke dingen geleerd, dit had ik zeker nog niet gedaan als deze stok niet achter de deur had gestaan, maar nu stoppen, nee eigenlijk nog niet, wil nog van alles uitproberen!
De eerste stap: een weblog aanmaken, leuk spannend en zeker iets waar we op het archief mee door moeten gaan, goed om van je collega´s te lezen waar ze mee bezig zijn en wat ze belangrijk vinden, denk dat dit zeker ook voor het werk belangrijk is. Geef info over waar je mee bezig bent voor het ZA. Wees transparant zoals de vloer, te zien op deze foto op flickr van het ZA geplaatst door by durr-architect (hide)



Het volgende ding; de RSS feeds, hier kreeg ik het moeilijk dacht dat ik die oranje blokjes op mijn weblog moest zetten en dat lukte maar niet, dit was ook niet de bedoeling, na uitleg van de coach viel het kwartje. Igoogle-pagina aangemaakt, feeds opgezet, maar uiteindelijk toch overgestapt naar Netvibes, handiger met de verschillende tabs en mooier om te zien. Heel handig, wil ze nu niet meer missen en zoek bij interessante pagina's altijd even naar het icoontje van de RSS feed.


En dan flickr, een prachtige fotowebsite waar ik al eerder kennis mee had gemaakt, de aparte sectie binnen flickr, flickr the commons waar archieven en andere fotobeherende instellingen historische (rechtenvrije) foto's op plaatsen lijkt me zeker iets voor het Zeeuws Archief, hierdoor kunnen de collecties door een groter publiek bekeken worden en vooral het verrijken van de kennis door het toevoegen van tags en commentaren is natuurlijk mooi, een nadeel is wel dat dit goed bijgehouden, gecontroleerd en beheerd moet worden, dit is met meerdere dingen dus een punt dat vast en zeker aandacht verdient. .                                                
De mashups, leuk om de speurtochten van het ZA en de reis van Jacob Roggeveen naar Paaseiland mee op de website te plaatsen. En er zijn vast nog veel meer toepassingen te verzinnen, dit laat ik graag over aan collega's die hier heel goed zijn.


De online kantoortoepassingen gebruik ik nu af en toe om documenten in op te slaan en te bewerken. Dit is dus een goed hulpmiddel waar we op het ZA ook gebruik van kunnen maken.
Social bookmarking en delicious, dit is iets wat ik niet meer wil missen dus blijf ik gebruiken, heb al verschillende handige site's gevonden bij anderen en zie nu hoe belangrijk goed taggen is en leuk om hier mee te spelen met tagclouds en deze op je blog te plaatsen.
Wiki's, wikipedia gebruik ik regelmatig en weet wel dat je hier voorzichtig mee moet zijn, iedereen kan info toevoegen en dit kan wel eens niet allemaal kloppen. Dat er nog zoveel meer wiki's zijn, nee dat wist ik niet, heb ook een poging gedaan op de oefenpagina over mijn favoriete vakantieland, maar denk niet dat ik echt zelf een wiki ga maken. Ondertussen staat het ZA ook op de archiefwiki, heel goed.
Twitteren, eerst vond ik dit helemaal niets, maar op een gure zaterdag toch ook aan het twitteren geslagen en als je dan reaktie krijgt en anderen kunt volgen kan ook hier dus een heel nuttige discussie ontstaan, wel beperkt maar toch nog niet zo slecht.
Podcast vind ik geweldig, zo kun je een lezing of radio toch nog eens beluisteren wanneer jij wilt en wat al niet meer, ook deze toepassing heeft het ZA mooi opgepakt, complimenten Poulus!
You-tube raadpleeg ik nu ook zeer regelmatig en heb nu wel door dat je als archief hier ook heel goed materiaal op kunt plaatsen.
Genealogie 2.0, hier kan het Zeeuws Archief wel mee in de race blijven. Het volgen van de genealogische site's is een must voor het ZA.  Heb me aangemeld bij het stamboomforum en even wat rondgekeken, ben nog steeds bezig met mijn eigen stamboom, maar kan hier in Middelburg zo veel vinden, ben daar nog niet klaar, dit is dus nog iets waar ik later nog eens naar ga kijken.
Library thing, ben er wel achter dat het ZA hier toch ook wel wat mee kan, zo'n prachtige collectie boeken moet je delen met anderen.
Sociale netwerken zijn belangrijk voor een mens, zelf heb ik een account op Face-book, vind nog steeds dat je hier mee op moet passen en niet te veel privacy dingen op moet zetten, voor je het weet heb je allerlei vrienden van vrienden die ik helemaal niet wil. LinkedIn wel interessant voor professionals en collega's, verder hier nog niet aangemeld, wel op rondgekeken en collega's ondekt.
Georefereren, een van mijn favorieten, ga dit ook zeker doen met oude foto's die we nog op zolder hebben staan, o.a. van de oorlog en het water. Het Zeeuws Archief kan hiermee de collectie zeker meerwaarde geven.
Footnote vond ik zeer indrukwekkend en ook hier mag het archief niet ontbreken.


De hele cursus is voor mij een eyeopener geweest, die ik zeker niet had
willen missen, wel heeft het heel wat van mijn vrije tijd opgeslokt, eigen schuld had ook wat meer op het werk kunnen doen, maar als ik eenmaal in Suriname verdiept zat kwam er niet van.



 
De cursus zit goed in elkaar en complimenten aan de coaches waar we altijd terecht konden met vragen. Ik hoop wel dat de cursus voorlopig nog op het net blijft staan want ben van plan om sommige dingen nog eens uit te spitten en vind de instructies dan wel erg handig om nog eens na te kunnen lezen.

Als laatste: Mijn conclusie is wel dat we op dit gebied zeer zeker bij zullen moeten blijven en niet denken dat we er nu zijn, dit is echt nog maar het begin, maar het actief volgen van archief2.0 zal ons hier zeker bij helpen.

#22 Archief 2.0 en de toekomst van archieven

Archief 2.0, is dit echt de toekomst voor archieven, ja ik denk het wel!
In ieder geval zullen we als archiefmedewerkers mee moeten met de veranderingen op internet, mede daarom heb ik me aangemeld bij archief 2.0. Allereerst om eens te kijken wat het is en ik kreeg al uitnodigingen van collega's om me ook aan te melden. Het lijkt me nuttig om van gedachten te kunnen wisselen en allerlei vragen te kunnen stellen, waarop iedereen kan reageren en zo te zien kan dat oparchief 2.0. Een goede toepassing om het bewustzijn van de digitale veranderingen om ons heen waar te nemen en daar ook wat mee te gaan doen. Zeer interessant om alle discussies en commentaren te lezen. Heb ook het manifest voor archivarissen doorgelezen en dan de discussie die er op volgt, die is nog vele malen interessanter, maar hier las ik ook dat je wel goed moet lezen wat iemand bedoelt anders gaat de discussie een heel andere kant op dan bedoeld!
De volgende link is van de slideshow van de Digitale Archivaris, deze vond ik heel duidelijk.
http://www.slideshare.net/cvanderven/archief-20-voor-dummies-presentation

donderdag 7 januari 2010

#21 Footnote, een sociaal archiefnetwerk


Een indrukwekkende site, denk dat veel mensen hier wel wat aan hebben.
Gezocht op Oost-Souburg en 1 match gevonden een  manuscript genaamd: B-249, Northern France--Vol. IX (Fifteenth Army) (20 Aug.-10 Nov. 1944) met als beschrijving:  Northern France--Vol. IX (Fifteenth Army) (20 Aug.-10 Nov. 1944). 40 By Generael der Infanterie Gustav von Zangen; 60 pp, 8 illus; 1946. The retreat beyond the Albert Canal, described by the army commander, geplaatst door The National Archives. Ook Middelburg komt hierin voor. Interessant als je een studie doet naar WWII.
Een sociaal netwerk waar je als archief wel aan mee moet werken denk ik.

#20 Kaartmateriaal, mashups en georefereren

Wat een mogelijkheden, verschillende georeferentie's bekeken, geotool van Rijkswaterstaat, erg handig, heb hem in mijn bladwijzerbalk gezet, hierin kun de file's wegwerkzaamheden e.d. in Nederland zien, handig als we weer eens richting randstad gaan en niet in de file bij Delft willen staan! Een gebruiker van Open Street Map. De website Open Street Map, waar de Digitale Archivaris ook naar verwijst is heel helder, duidelijk en door iedereen te gebruiken. Ook gratis kaarten voor de Garmin en fiets- en wandelkaarten, deze kun je zo afdrukken. Ook kun je op deze website meehelpen om de kaarten van OpenStreetMap te helpen verfijnen ze zien er al behoorlijk goed uit, maar toch zijn er altijd dingen die veranderen of over het hoofd worden gezien: De plaats van een stoplicht, geldautomaat, café, school, park of winkel. Voor deze wijzigingen heb je geen uitgebreide technische kennis nodig. Met behulp van Walking Paper wordt het leuk en eenvoudig om zelf mee te doen!
Heb zelf nog geen kaart aangemaakt, kost toch wel wat tijd, maar dit is zeker een prima toepassing.
Voor het archief zijn er zeker mogelijkheden, leuk voor op de website, oude kaarten, foto's van verschillende plaatsen op de kaart laten zien.

zondag 3 januari 2010

#19 Sociale netwerken en wat er in te doen is

Allereerst iedereen die dit leest de allerbeste wensen voor 2010!!

 



Social Networks, of ik me thuis voel in deze wereld van netwerken, dat ben ik aan het ontdekken. Van facebook maak ik al een tijdje gebruik en vind dit wel leuk,vooral ook omdat dit wereldwijd is en zich niet beperkt tot alleen Nederland, verder heb ik nog geen behoefte om op hyves of Myspace een account aan te maken, heb dit niet nodig om vrienden te maken. Linked in lijkt me dan weer wel interessant, vooral info uitwisselen met collegea.
Wat kunnen individuele archiefmedewerkers en archieven met een sociaal netwerk, ik denk dat je hier toch wat voorzichtig mee om moet gaan, hyves, facebook, enz. zijn toch wat persoonlijke netwerken,  maar het Zeeuws Archief kan natuurlijk ook wel wat hebben aan het sociale netwerk, b.v Archief 2.0, voor alle medewerkers goed om aan te melden lijkt me, heb me hier dan ook aangemeld, hier kun je ook terecht met allerlei vragen!